Städtips

Asbestsanering – hur du gör det själv

Är du i behov utav en asbestsanering? För många år sedan var asbest ett material som användes för att bygga hus. Men mot slutet av 1970- och 1980-talet upptäcktes att detta material var orsaken till många allvarliga sjukdomar som människor fick. Regeringar över hela världen förbjöd användningen av asbest i byggnader. Tillverkningen av detta material fasades gradvis ut och det togs bort från byggnader som redan hade det.

Här är riktlinjer för asbestsanering – Så tar du bort asbest själv

Vissa människor som har asbest i sina byggnader hävdar att det är ganska dyrt att anställa en expert för att ta bort det, de väljer då kanske att göra jobbet själva. Så länge du har lämpliga säkerhetsåtgärder i åtanke kan du ta bort upp till 10 kvadratmeter bunden asbest. Mer än 10 kvadratmeter kräver dock expertis från ett licensierat saneringsföretag.

1. Arbeta med asbest säkert

Se till att du använder rätt personlig skyddsutrustning som godkänts av lokala myndigheter, är du exempelvis från Australien är det Australian Standards approved Personal Protective Equipment som gäller, och detta förkortas (PPE). Dessa inkluderar en mask, ett huvudskydd, ett par handskar, overall och skyddsglasögon.

Rök, ät eller drick aldrig på platsen. Detta säkerställer att du inte andas in eller sväljer något asbestdamm. Tvätta händerna och ansiktet noggrant med tillräckligt med vatten och tvål innan du äter dina måltider och när du är klar för dagen.

Undvik att använda elverktyg eftersom de kan öka frisättningen av fibrer. Att använda högtrycksmaskiner för vattenrengöring bör också undvikas och om det ändå händer av misstag bör du ringa en expert för att de ska fortsätta med uppgiften. Låt området bli vått försiktigt med tillräckligt med vatten för att förhindra att asbesten blir luftburen.

Undvik att borra och skära i material som innehåller asbest eftersom fibrerna kan bli luftburna. Undvik också att tappa materialet för att minimera olyckor.

2. Informera människor om din asbestsanering

Låt din familj och grannar veta att du tar bort ett skadligt ämne. Spärra det drabbade området tills hela jobbet är klart, inklusive städning. Detta kommer att förhindra spridning av skadligt material till opåverkade områden.

3. Förbered området för att ta bort asbest

Lägg plastskydd under arbetsområdet för att undvika förorening av golvet.

Stäng alla fönster, dörrar och ventilationsrör för att förhindra att damm kommer in i ditt hus. Se till att täta av områden som dammet kan sippra in i, som exempelvis under dörrarna.

Se till att barnleksaker inte finns i närheten.

4. Rengöring efter du sanerat asbest

Fukta alla asbesthaltiga material och stapla dem försiktigt i täta plastpåsar. Se till att påsarna är tydligt märkta som giftigt avfall. Gnugga inte materialen mot varandra eftersom det kan orsaka frigöring av fibrer.

Ta bort materialet från platsen så snart de är förseglade och rengör området noga (se till att området är vått under rengöringen).

5. Avfallshantering av asbest

Släng aldrig detta avfall i vanliga soptunnor, eftersom det kan orsaka ytterligare kontaminering.

Se till att allt asbesthaltigt material endast kasseras i områden som är avsedda för sådant avfall.

Sanering av asbest är en farlig och komplicerad uppgift. Det är viktigt att notera att en sådan borttagningsprocess kräver att du vidtar många försiktighetsåtgärder. Framför allt rekommenderas att anställa en licensierad och erfaren entreprenör. Genom att göra detta kan du försäkra dig om att arbetet kommer att utföras perfekt och att saneringen sker korrekt. Hör med din lokala städfirma i Stockholm om de kan hjälpa dig.

Anlita ett proffs för att städa hos dig som är i behov utav hemstäd

Är du också i behov efter billig hemstäd? Människor verkar arbeta längre i dagens ekonomiska miljö. Att hyra in en städfirma som hjälper till att hålla ditt hem rent kan ge dig mer tid att spendera med din familj och dina vänner. Att komma hem från en hektisk dag på jobbet eller med dina barn och se att någon annan har dammat, dammsugit, tvättat golv, städat ditt kök och badrum kan ta bort mycket av din hushållsstress. Vanligtvis räcker det för de flesta hushåll att städas noggrant två gånger i månaden vilket sedan kommer frigöra enormt mycket tid. Det genomsnittliga hushållet som rengör sitt eget hem effektivt kommer att spendera fem timmar i veckan eller 21 timmar i månaden med att städa hemmet. Den genomsnittliga nationella veckoliga städningen från en professionell städfirma kostar mellan 830 kr och ca 1 660 kr per månad. Genom att anlita en städfirma för att städa ditt hem varannan vecka till en kostnad av 55 kr om dagen kan du få 21 timmar extra att spendera med din familj eller vänner under en månad. Är du redo att minska ditt krångel hemma och få ditt hem professionellt rengjort?

5 frågor till dig själv. Är du redo för en professionell städservice för hemstäd:

 1. Är du OK med att tillåta att någon annan får tillgång till ditt hem om du inte är hemma? För att verkligen få den ultimata fördelen med att ditt hus städas av en professionell och få ledig tid över till dig själv måste du känna dig bekväm med att ha individer i ditt hem när du inte är hemma. Att anställa ett välkänt städföretag som har en strikt anställningsprocess på plats och också är försäkrad hjälper till att göra dig bekvämare.
 2. Är du bekväm med att anlita ett välkänt städföretag jämfört med att anlita en egenanställd städare till lägre pris? Även om det kan vara frestande att anställa den billigare egenanställda städaren så riskerar du att få problem om du anlitar städaren svart utan att betala skatt. Skatteverket kommer att hitta hushåll som inte betalar skatt på sin arbetskraft. Att hyra ett välkänt städföretag tar normalt bort ansvaret från dig, eftersom de betalar skatterna och är försäkrade.
 3. Är du OK om något skulle skadas? Även om brott inte vanligtvis förekommer om det är korrekt utbildade så inträffar olyckor. Att ha ett större välkänt städföretag kan hjälpa eftersom de tenderar att bli bättre utbildade och också försäkrade ifall incidenter skulle hända vid hemstäd.
 4. Känner du att du ständigt spenderar fritiden med att städa ditt hem? Professionella städare är utbildade att rengöra på ett systematiskt sätt så att de kan städa ett hem mycket snabbare än en husägare som har distraktioner runt om i hemmet. En städning för 830 kr tar normalt 2 professionella städare mindre än 2 timmar när de städar ett hem oavbrutet.
 5. Känner du ständigt att du inte lyckas få ditt hem så rent som du vill? Professionella rengöringsföretag som har ett system som följs kommer att hålla huset mycket renare än en individ med ett upptaget schema. Professionella städare har vanligtvis också verktygen för att städa bättre och du behöver inte bekosta kostnaden för att köpa städprodukter längre.

Få mer tid över om du väljer att betala för en städtjänst

Sammanfattningsvis kommer du att frigöra enormt mycket tid om du väljer att anlita en städservice för hemstäd. Ditt hem kommer konsekvent att bibehållas rent och du bör ha tid att göra mycket mer. Ett välkänt företag eller ett försäkrat oberoende företag kommer också att göra upplevelsen mycket roligare. Om du svarade ja på de fem frågorna ovan är du redo att börja intervjua städföretag och njuta av din kommande extra lediga tid.

Rengöra badrum – Steg för steg

Även om vi alla önskar att våra badrum ska vara det renaste rummet i hushållet, måste vi acceptera att det är det mest otrevliga rummet att städa. Nåväl, det är en elak och tuff syssla, men det måste göras. Uppgiften kan bli lite lättare om du förstår hur du ska gå tillväga för att städa badrummet. Samla alla städverktyg för badrummet och sätt igång att rengöra.

Grundläggande badrumsrengöring

Ett grundläggande tips för städning är att ha alla städprodukter för hushållet i en flyttbar låda så att du har allt du behöver när du flyttar dig från ett ställe att städa till nästa. Trots det verkar badrummet kräva lika många städsaker som i resten av hela huset. Använd en annan låda för toalettrengöringssakerna. De ska inkludera wc-rengörare, trasor, handdukar, poleringsmedel för fönsterbrädan, tvättställsrengöring, svampar, borste, golvrengöring  och tvålborttagning.

Rengöra badkar

När du börjar rengöra badkaret ska du först ta bort smutsiga kläder eller handdukar, och lägga tillbaka allt på sin plats. Du ska även ta bort golvmattor som behöver rengöras. Jag tycker att den mest mödosamma delen av att rengöra badrummet är att få rent duschen. Om den inte görs ren får man med all sannolikhet ett lager av tvål, skum och avlagringar.

Få bort tvålrester i duschen

Så, eftersom jag vet att rengöringen av duschen tröttar ut mig, börjar jag där. Om tvålskummet i duschen är tjockt, bör du låta rengöringsmedlet sjunka in en stund innan du börjar skrubba. Se till att skölja av duschdraperiet eller duschdörren och likaså spåren. Du kommer märka att det krävs många rengöringsprodukter för att rengöra duschen. Det är ditt val vilka rengöringsprodukter du vill använda. Efter att du har rengjort duschen behöver du skölja av den noggrant. Det hjälper till att tvätta bort rengöringsmedlen och lös smuts.

Rengöring av spegel

När du har rengjort duschen följer rengöringen av spegeln. I mitt hus älskar vi att skriva meddelanden till varandra på den dimmiga spegeln efter en duschning. Det kan naturligtvis lämna märken på spegeln. En annan sak du kan behöva utföra är att rengöra lister, golvlister, dörramar och hyllor med en trasa.

Rengöra tappen

Nästa steg för att bli klar med badrummet är rengöring av tappen. Vad du än använder för rengöringsprodukt som är till för badrummet eller köket fungerar för att rengöra handfatet. Området kring handfatet inkluderar troligtvis nederdelen av pedestalhandfatet och även bänkytorna. Toaletten är nästa område som behöver rengöras när du är klar med handfatet; det är den svåraste uppgiften i badrummet.

Olika delar på toaletten som alla måste rengöra

Tänk på att det finns olika delar på toaletten som alla måste rengöras. Använd en disponibel toalettrengörare eller en vanlig toalettborste och lite wc-rengöringsmedel för att rengöra toaletten. Glöm inte att rengöra toalettkanten, undersidan av locket och toalettsitsen. Ett bra ytrengöringsmedel kan användas på baksidan av toaletten. Du bör regelbundet rengöra hela nederdelen, och missa inte nedre bakdelen som nuddar golvet. Du bör använda et ytrengöringsmedel för det med.

Till slut, för att få ett komplett rengjort badrum, måste du skura golvet slänga soporna i soptunnan. Jag tycker att pappershanddukar är speciellt passande att använda för att rengöra alla delar av badrummet.

Du får mindre skräp när du använder trasor eller svampar, vilket är bättre för miljön, men jag föredrar ändå att använda pappershanddukar. På så sätt tror jag att jag får bort alla bakterier när jag kastar dem. När du använder en pappershandduk, kasta den bara i sopkorgen i badrummet. Så det sista du behöver göra är att tömma soporna.

Fördelarna med en städlista

Vi kan nog alla hålla med om att städning kan vara en knepig syssla. Det kan bli ännu mer avskräckande och tröttsamt om vi inte är organiserade på ett effektivt sätt när det gäller våra städningsmetoder. En städlista är ett verktyg som vi kan använda för att få en bättre organiserad, mer målinriktad och effektivare städning.

Syftet med en städningslista

Syftet med en städningslista är att den ska påminna oss om vad som behöver städas och när det behövs städas. Alla städningsbehov i hemmet baseras på vad de är, om de ska utföras dagligen, veckovis, månadsvis, halvårsvis och årsvis. När vi skapar en komplett lista över alla städningsbehov i vårt hem, organiserad efter på hur mycket tid som krävs, har vi effektivt skapat en städlista åt oss själva som hjälper oss så länge som vi kommer att hålla på med städning.

När behövs det städas?

Vi stöter ofta på människor som städar sina hem baserat på deras upplevelse av hur smutsigt ett område har blivit. Problemet med detta sätt att se på saken är att när ett område har städats låter vi området vara tills det blir smutsigt igen. Hur lång tid det tar för ett visst område för att bli smutsigt varierar alltid, så det är svårt att bestämma när det faktiskt bör städas. Här kommer nyttan av en städlista fram. En städningslista kommer att kunna berätta exakt när någon del av huset måste städas. Och om du fortsätter att följa en städlista kommer du att kunna minska den tid det normalt tar att städa huset.

Rengöring badrum

Vi ska ge ett enkelt exempel för att beskriva processen för dig och hur den fungerar. Låt oss använda badrummet som exempel. I mitt eget hushåll var badrummet ett rum som städades allt från några veckor till några månader efter det hade städats. När jag började använda en städningslista, visade den mig att jag borde städa badrummet minst en gång i veckan. När jag städade badrummet efter min lista såg jag att badrummet alltid verkade rent och var mycket sällan väldigt smutsigt. Det samlade inte på sig så mycket smuts och det krävdes inte någon större ansträngning från min sida när det var dags för den veckovisa skrubbningen. Den tid som jag normalt tillbringade i badrummet varierade från 30 minuter till en timme. När jag började använda en städningslista minskade tiden drastiskt till ca 10 till 15 minuter. Snacka om tidsbesparing!

Städschema

Det som är bra med att följa en städlista är att den öppnar upp för nyttan av ett annat verktyg – ett städschema. Ett städningsschema och en städlista går hand i hand, som ler och långhalm. Även om en städlista och ett schema kan användas separat, kan du lika gärna använda båda om du ändå ska använda en. Listan är det första steget till att använda ett städschema, den sätter upp och organiserar all information som du behöver – du behöver bara sätta den i verket! Detta kommer i praktiken att medföra att alla dina städningssysslor är märkta och listade i kategorier enligt dagliga, veckovis, månadsvis, halvårsvis och årsvisa sysslor. Allt som kommer att krävas av dig är att du är konsekvent. När vi misslyckas med att vara konsekventa börjar hela processen att rasa och vi går tillbaka till dåliga vanor.

Städlistor förenklar vardagen

För att förenkla ditt liv när det gäller städning råder vi starkt att du gör en städlista och ett schema för att hjälpa dig med städningen av ditt hem. Dessa två verktyg skapar en kraftfull lösning när de används tillsammans för att spara tid och energi vid städning av våra hem. Verktygen garanterar också på egen hand en långsiktig effektivitet som kan pågå så länge som vi vill, om vi är konsekventa när vi använder dem.

Städa miljövänligt – Smarta Miljövänliga städtips!

Stäng ögonen och tänk tillbaka till när dina föräldrar eller far- och morföräldrar skulle städa huset. Kommer du ihåg den söta citrus doften som lockade och gjorde en glad? Eller de glittrande ytorna du kunde spegla dig själv i? Hemmet är vår tillflyktsort från omvärlden. Det är dit vi kommer för att slappna av och släppa våra rädslor och oro, inte minst för att tillbringa kvalitetstid med familjen.

Nackdelen med att “vara grön”

Hur ska vi slappna av när vi har så mycket städning som ska göras samt att produkterna som används ger oss huvudvärk eller till och med orsakar sjukdomar inom familjen? Svaret på det är enkelt: vi kan inte. Många av oss har tagit beslutet att “vara grön”, inte bara för att hjälpa familjen leva hälsosammare, utan också för att skapa en bättre miljö för oss själva och våra barn. Nackdelen med att “vara grön” antas ofta vara att det är dyrare. Fel!

Enklaste och billigaste ingredienserna

Marknadsförare av rengöringsprodukter tjänade mycket pengar på att göra oss sjuka, och nu försöker de åtgärda problemet på ytterligare ett lukrativt sätt. Varför ska vi köpa deras “naturliga” eller “växtbaserade” produkter när vi själva kan köpa ingredienserna de använder? (Och detta till ett mycket billigare pris!)  Våra föräldrar , far- och morföräldrar använde de enklaste och billigaste ingredienser för att skapa den där bekanta doften av rent som vi har så svårt att återskapa även med dyra rengöringsmedel som vi köper idag. Varför inte återgå till rötterna, leva hälsosamt och spara pengar samtidigt?

Naturliga och hemgjorda rengöringsmedel

Många naturliga, hemgjorda lösningar funkar bra för nästan alla platser i ditt hem. För de som upplever att ekonomin är svår just nu kan vi nämna att det finns många produkter i affären som kostar mindre än en 10 kr styck. Ska vi börja med att dela med oss dessa hemligheter som allmänheten tycks ha glömt?

Vi börjar i köket som är ett rum som används särskilt mycket.

 1. Med den sträva sidan av en svamp, skrubba diskbänken med bakpulver och sedan skölj ytan. Efter att du har sköljt diskbänken, blanda en del vatten med en del väteperoxid och spraya diskbänken med blandningen.  (Du kan även använda hushållssalt för att skrubba diskbänken.)
 2. Citronsaft blandat med ättika eller bakpulver blir en fantastiskt bra rengöringskräm. Skär helt enkelt en citron på hälften, strö bakpulver eller ättika över citronbiten och där har du en kraftfull skrubber för din diskbänk.
 3. Kranar och avlopp kan vara lite knepigare att rengöra, men vi har hittat lösningar som gör att man slipper allt krångel. För att rengöra stoppade avlopp, häll en halv kopp bakpulver ner i avloppet, därefter väteperoxid. Täck sedan avloppet. Skölj avloppet när det är rent.

Du kan få allt att lukta gott genom att stoppa en hel apelsin eller citronskal i avloppskvarnen. För att rengöra själva kranen så kan man antingen använda en citron doppad i salt alternativt ättika och salt. Ammoniak funkar också bra, men är inte lika riskfritt, så använd detta varsamt.

Få bort smuts från kakformar

Disk kan också samla på sig mycket smuts och rost. För att få bort smuts från kakformar, använd helt enkelt hett vatten och tandprotestabletter. Du kan även blanda en del bakpulver med två delar Borax och skura med det. I fall du behöver ta bort rost från en ugnsplåt så kan du skära upp en potatis, strö pulveriserat rengöringsmedel över klyftorna och skrubba bort rosten med det. Ibland så kommer du att finna att din disk har tagit till sig en doft av bränd mat eller fisk. Oroa dig inte, lukten är lätt att få bort. Strö kanel, muskot och en skvätt apelsinolja över disken. Ställ disken i en varm ugn och låt disken sitta där tills ugnen har svalnat.

Kommer du ihåg den uråldriga hemligheten av att stoppa bakpulver i kylskåpet så att den absorberar otrevliga lukter? Bakpulver är verkligen en effektiv deodorizer, så fortsätt med detta enkla knep.

Tips: Använda aldrig ättika på marmorytor.

Nu har vi delat med oss många lösningar för köket! Nu ska vi tala om det smutsigaste rummet i hela huset: badrummet. Läskigt, va? Som tur är så finns det många lösningar även här.

Vi ska börja med den absolut läskigaste delen av badrummet: toaletten. För att få bort äckliga, otäcka ringar, använd ättika i toalettskålen likaväl som under sitsen. Skrubba toalettskålen. Du kan även använda väteperoxid.

Rengöra dusch och badkar

Se till att spraya din dusch eller badkar efter varje användning med en lösning bestående av en del väteperoxid och en del vatten. Detta kommer att hålla din dusch eller badkar ren länge, tills det är dags att skrubba igen. Om du gnuggar duschkabindörren med möbelpolish kommer inte duschtvålen att fastna. (Vi delar med oss om ett bra recept för möbelpolish längre ner i artikeln.) Citronsaft behöver inte bara användas för att lösa upp tvål och svåra vatten avlagringar, men kan även rengöra samt putsa mässing och koppar. Använd samma citronrecept som vi gav dig för rengöring av din diskho.

Nu till golvet. Använd en ättika/vatten lösning för att torka golvet. Denna lösning kommer att ta bort hårda vattenfläckar och tvål på kakel. Se till att det är säkert att använda med just det kaklet du har hemma.

Nästa område är trä. Vi har alla  någon typ av trä i vårt hem. Oavsett om det är i form av möbler, golvytor eller antikviteter så måste vi komma ihåg att ta hand om träet.

För att rengöra och putsa trä, blanda citron, ättika och en liten skvätt olivolja. Du kan även blanda en kopp olivolja med en halv kopp citronsaft.

För ett fantastiskt hemmagjort trägolvs vax, blanda lika delar olivolja och ättika. Applicera sedan ett tunt lager och gnugga. (Du kan änvända en handduk och gå eller glida över golvet, men var försiktig!).

Hur får man mattorna rena?

Mattor tycks aldrig bli riktigt rena, eller hur? Vad hände med de gamla teknikerna för att rengöra mattor? Numera spenderar människor minst 1500 kr på att anlita någon för rengöring av deras mattor, och själva medlet är inte heller billigt. För att få bort fläckar från din matta, häll helt enkelt lite sodavatten över fläcken, låt det bubbla, och tryck sedan lätt med en handduk. Du kan även använda ättika, fast inte ihop med rengöringsmedlet.

En annan metod för att rengöra mattor är genom att använda majsstärkelse. Utöver att rengöra lyfter den även bort dåliga lukter.

Ett annat sätt att få dina mattor att lukta gott är genom att strö över lite bakpulver och krossad lavendel eller basilika, vänta 30 minuter, sedan dammsuga.

Hälsosam rengöring av fönster

Fönster drar gärna till sig smuts. Det är bara logiskt att hitta ett billigt och hälsosamt sätt att rengöra dem eftersom de ska tvättas så pass ofta.

För att rengöra dina fönster, blanda 2 koppar med vatten, ¼ kopp vit ättika samt ½ tsk flytande diskmedel. (Använd tidningspapper istället för en trasa så att det inte luddar av sig.)

Att ha allrengöringsmedel hemma sparar ofta på tid och arbetskraft. Vi har hittat ett par recept på dessa:

 1. Den ständigt populära ättika och vatten blandningen. Blanda helt enkelt en del ättika med en del vatten.
 2. Blanda några droppar såpa med två koppar vatten samt 15 droppar vardera av tea tree- och lavendelolja. (Du kan även använda endast en av oljorna, men då 30 droppar). Det här kan användas på alla sorters ytor förutom glas.

För att skapa en frisk doft i luften så har vi hittat intressanta och billiga sätt att rena luften i ditt hem.

För att rena luften: Köp en 20×20 fläkt samt ett 20×20 ugnsfilter. Fäst filtret på baksidan av fläkten med silvertejp. Se till att det inte finns några glapp så att luften endast passerar igenom filtret.

För en härlig doft i hemmet: Koka apelsinskal och kryddor. Du kan även använda bitar av cederträ beströdda med lavendel i garderoben.

Slutligen, några extra städtips:

I tvättstugan: Använd ättika som ett naturligt mjukmedel. Det här kan vara speciellt användbart för familjemedlemmar med känslig hud. Lägg till en halv kopp ättika i sköljfacket i stället för vanligt mjukmedel. Ättika har den extra fördelen att den bryter ner tvättmedlet mer effektivt.

Gör dina egna våtservetter genom att individuellt vika kraftiga pappershanddukar och packa dem i en lufttät plastlåda eller liknande. Kombinera en kopp vatten med ¼ kopp vit vinäger och  ¼ kopp mandelolja. Skaka lösningen och häll över de vikta pappersdukarna innan förslutning.

När det är dags att byta blöjor, använd en våtservett för att försiktigt rengöra barnet. Våtservetter är även väldigt praktiska att ha med sig när man reser.

Majsstärkelse: Du kan använda majsstärkelse för att ersätta dyra babypuder. Borax rengör mögel och röda fläckar.

Salt: rengör fettfläckar, svettfläckar och rostfria diskbänkar.

Rakkräm: rengör blod-, choklad- och kaffefläckar.

Ammoniak: rengör grillar, diamanter och kranar.

Ketchup: rengör koppar.

För unkna föremål:

I fall du har, till exempel, en gammal resväska som du vill använda som luktar unket, fyll resväskan med gamla tidningspapper och låt de sitta en vecka. Pappret kommer att absorbera den värsta lukten. Sedan kan du fylla en flaska med vatten och ett par droppar tea tree-olja och försiktigt spraya kofferten. Låt väskan torka ordentligt innan du stänger den igen.

Några säkerhetstips:

 1. BLANDA ALDRIG BLEKMEDEL OCH AMMONIAK! Denna kombination är dödlig. Se till att aldrig blanda produkter som innehåller dessa ämnen. Detta inkluderar maskindiskmedel (vilket innehåller blekmedel). Vi skulle till och med rekommendera att förvara dessa produkter på olika platser.
 2. Kontrollera ALLTID etiketter på produkter innan du blandar någonting. Det är inte värt att göra egna rengöringsprodukter i fall du hamnar på sjukhus!
 3. Håll samtliga rengöringsprodukter BORTA FRÅN BARN. Även om dessa produkter är miljövänliga, så kan de fortfarande vara skadliga för barn. BLANDA ALDRIG BLEKMEDEL MED ÄTTIKA, TOALETTRENGÖRING, ELLER AMMONIAK.

Andra användbara tips:

 1. Se till att du har gjort dina rengöringsmedel i förtid.
 2. Organisera produkterna efter platsen de används och ur barnens räckhåll. Vi rekommenderar  till exempel, att förvara alla rengöringsprodukter för köket under dishon.
 3. Genom att köpa stora förpackningar sparar du pengar och slipper åka till affären ofta.
 4. Förvara alla dina produkter i återanvändbara, lufttäta behållare, såsom sprayflaskor. Mjölkpaket funkar också bra.
 5. Gör stora satser.
 6. Använd gummihandskar for att undvika hudirritation.

Rengöra köket – 10 tips som gör rengöringen lättare

Jag vet inte hur det är för dig, men många spenderar en stor del av deras tid i köket varje dag. En av våra besökare har delat med sig av följande råd. Det är sällan jag använder halvfabrikat utan jag brukar vanligtvis laga maten i från grunden. Då får mitt kök sitt dagliga träningspass. Jag städar i köket varje dag då jag är av den åsikten att köket ska vara det renaste rummet i ditt hem. Det är ju trots allt där bakterierna brukar samlas och det är då mycket viktigt att hålla det rent.

Köksrengöring som alla klarar av

1.  Städa och doft spraya matavfallskvarnen: Man ska aldrig lämna matrester i avfallskvarnen utan den ska alltid sättas på när man har lagt i mat. Låter man maten stå kommer den att orsaka dålig lukt. Var femte dag skär jag upp en citron, tar ena halva (skalet funkar bäst) och lägger ner den i avfallskvarnen. Jag låter den ligga i 30 minuter, låter sedan vattnet från kranen rinna samtidigt som jag sätter igång avfallshanteraren för att mala ner citronskalet. Denna metod rensar inte bara enheten utan den tar även bort den dåliga lukten. Jag lägger heller aldrig ner lök eller annan starkt luktande mat i avfallshanteraren.

2.  Skärbrädor: Jag använder olika typer av skärbrädor beroende på vad det är jag ska skära upp för tillfället. Man ska ha minst tre stycken olika skärbrädor i sitt kök; en för rått kött, en för tillagat kött och en för att skära upp grönsaker och övriga saker på. Jag kan lägga två utav mina skärbrädor direkt i diskmaskinen för rengöring. Min tredje skärbräda måste hand diskas med diskmedel och en fuktig trasa eller en mikrofiberduk. Skölj brädan väl efter rengöringen. För att ta bort dålig lukt, prova att använda en halv citron som du doppar i salt och sedan gnuggar in på översidan av din skärbräda. Låt stå i minst tio minuter innan du sköljer av skärbrädan under rinnande varmt vatten.

3.  Rengöring av hushållsmaskiner och bakmaskiner: Jag följer alltid tillverkarnas råd och instruktioner för rengöringen. Dessa kan du hitta skrivna på etiketterna på produkterna du har köpt. Skulle denna information saknas, avråder jag dig att använda rengöringsmedel som slipar ytan. För besvärlig smuts kan du lägga dina hushållsmaskiner i varmt vatten med diskmedel eller prova varmt vatten med två matskedar bakpulver i. Jag brukar låta mina ligga i blöt i ungefär 20 minuter, sedan använder jag en mjuk svamp som avslutning på rengöringen. Låt aldrig dina hushållsmaskiner i metal lufttorka då de kan börja rosta. Använd istället alltid en torr, absorberande trasa.

4.  Glaskaraff, tillbringare och kaffekanna: Ett av de bästa sätten att hålla dessa rena är att använda varmt vatten med diskmedel och en mjuk disksvamp. För svåra fläckar och matrester, försök att rengöra dessa med brustabletter som används till rengöring av tandprotes till exempel.

5.  Porslin servis: Det bästa sättet att rengöra dessa är för hand, man ska aldrig rengöra dem i diskmaskinen. Jag gillar att handdiska min disk i varmt vatten med diskmedel. För att undvika flisor och sönderslagning, lägger jag min disk på en gummimatta och torkar den sedan med en mjuk, ren och torr trasa.

6.  Rengöring av metallådor i frysen: Ett utav de bästa städtipsen jag någonsin har fått om hur man rengör metallådorna i frysen kommer ifrån min faster. Ta ut lådorna ur frysen efter att frysen har blivit avfrostad. Rengör dem i varmt vatten med diskmedel och spola av. Torka dem sedan med en handduk. Ta en gammal duk eller en plast och placera denna utomhus och lägg sedan metall hyllorna på duken. Nästa steg, ta en burk med non-stick bakningsspray och spruta lätt på lådorna. Låt de torka i fem minuter innan du sätter tillbaka dem i frysen igen. Detta kommer i framtiden att hindra mat förpackningar och annat från att fastna på metallen.

städa ur kylskåpet och rengör

7.  Rengöring av kylskåpets insida: Ett utav de bästa sätten att göra detta på är att avlägsna mat, dryck och andra produkter och ställa dessa på diskbänken. Nästa steg, ta bort alla hyllor och lådor som du sedan diskar i varmt vatten med diskmedel, sköljer och torkar sedan av med en torr handduk. Fyll upp en ren hink med varmt vatten och en fjärdedels kopp bakpulver. Ta sedan en ren svamp och torka ur insidan av ditt kylskåp innan du placerar tillbaka hyllor och lådor igen. Ett annat alternativ är att använda fem delar vatten och en del vitvinsvinäger för att torka insidan av ditt kylskåp.

8.  Kakelplattor: Jag har kakelplattor bakom min diskho och även bakom spisen där det hela tiden skvätter upp och blir fullt med fett och matrester. Det bästa sättet jag har kommit på för rengöring av dessa kakelplattor är att rengöra dem varje dag genom att använda diskmedel och en fuktig ren disksvamp. Om du låter smutsen byggas upp på kakelplattorna kommer de att bli svårare att rengöra. För att få bort envis, torkad smuts, använd en allrengöringsspray.

9.  Mikrovågsugnen: Fyll en mikrovågssäker glasbehållare med en kopp vatten och en fjärdedels kopp citronjuice och mikra detta på hög effekt i en minut. Vattenångan som bildas hjälper till att lösa upp matrester och stänk och underlättar rengöringen medan citronen neutraliserar dålig lukt. Efter att du har torkat ur mikrovågsugnen, torka insidan med en mjuk och torr trasa. Jag tycker att en mikrofibertrasa och en handduk är perfekt att använda till mikrovågsugnen.

10.  Kaffemaskin: Eftersom vi i många svenska hushåll dricker kaffe varje dag är kaffemaskin ständigt i behov av en ordentlig rengöring. Efter varje användning bör du rengöra kaffepannan och filterhållaren. Detta kan du göra genom att skölja ur i varmt vatten med diskmedel, men se till så att den sköljs ur helt och hållet. För svåra fläckar, prova med att strö lite bakpulver på en fuktig svamp och skrubba på fläcken. Torka upp droppar på en gång när det droppar.

Jag hoppas att du finner mina städtips nyttiga. Jag är av den åsikten att man städar upp efter hand och inte låter saker bli stående till nästa dag. Lycka till med städningen!

Flyttkartonger – Allt om flyttlådor online

Kartonger för flytt och förvaring

Alla som har flyttat förut vet hur jobbigt det kan vara. Man måste rensa bland ägodelarna, packa ner det man väljer att behålla, och sedan till slut flytta allt från ett hem till ett annat. Med så mycket att tänka på så är det lätt att man glömmer att fundera över vilka sorters flyttkartonger man behöver. Men, eftersom de förvarar alla dina ägodelar så bör du hitta de som är stadiga och som kan klara av den tuffa flytten och fortfarande skydda det värdefulla innehållet.

Mångbottnade flyttkartonger

Den bästa typen av flyttlåda är speciellt designad för varje rum i hemmet. Saker såsom tunga bakredskap, kastruller och stekpannor samt köksgeråd kräver t.ex. en helt annan lådtyp än den för kläder.

Om du köper flyttlådor så köp de som är speciellt designade för speciella rum. En låda till köket bör vara mer slitstark än den för andra hushållsföremål, men det är alltid viktigt att hitta lådor som är gjorda av en bra kvalitets kartong med dubbelt wellpapp för en maximerad säkerhet, oavsett vilket rum du tänkt packa ner.

Det finns också speciella garderobslådor. Dessa är designade för att göra det lätt att transportera din garderob innehåll utan att behöva ta av galgarna, lägga på hög eller skrynkla klädesplaggen. En bra byggt metallstång sitter i toppen och gör att du enkelt kan hänga in från en garderob till en annan. Det är möjligt att hitta dessa i två olika storlekar, en hög för klänningar och byxor, och en låg för skjortor, kjolar och byxor dubbelvikta på galgar. Botten är också en fantastisk plats att stapla skor, vilket gör lådan dubbelt så effektiv.

Vad man ska kolla efter då man väljer flyttkartonger

Det är möjligt att hitta flyttkartonger i en sådan variation av storlekar att du kan få rätt storlek till varje behov. Många personer väljer av misstag de största som finns, men fundera över om det är så bra att packa ner en hel bokhylla av stora och tunga böcker. Klarar du av att flytta en sådan stor och tung låda? De flesta gör inte det och det kommer att sluta med många halvfulla lådor och ett stort slöseri med plats. Det är p.g.a. detta en bra idé att använda olika storlekar på lådorna för en mer effektiv packning.

Fundera också på styrkan. En låda med en markering av 32 ECT (Edge Crush Test – översatt hörnkrossartestet) är en bra och stadig flyttlåda. Även fast en ECT markering kanske inte betyder så mycket för någon som inte har massor med erfarenhet av flyttar, så är det en markering man verkligen håller utkik efter i flyttvärlden. En låda med en 32 ECT markering betyder att den klarar av ett tryck på i amerikanska mått 32 Pounds per Square inch (d.v.s. c:a 14kg per 6,5 kvadratcentimeter) medan den står på en av sina kanter. Detta mått är oerhört viktigt om dina lådor ska staplas på varandra, vilket är något som med säkerhet händer i nästan varje flytt.

Alla lådor av wellpapp bör hålla sin form väl. En kartong av wellpapp har ett plisserat innerlager mellan två starka lager av kartong. Denna typ av låda kommer garanterat hålla dina hushållsföremål säkra.

Om du köper flyttlådor, fråga företaget om de har ett särskilt set för din hushållstyp. En enrummare kräver naturligtvis färre flyttlådor än ett stort hus. Ett företag som specialiserat sig på flyttar bör ha en övergripande koll över vad du behöver och bör utnyttjas som en värdefull källa till information.

Köpa flyttlådor eller använda de som man får gratis från affären?

bananlådor till flytten

Fundera på det här – alla dina saker kommer att packas ner i kartonger i flytten. Tror du verkligen att de kartongerna från Systembolaget eller mataffären klarar av utmaningen att hålla allt i säkert förvar?

En låda från dessa ställen kanske är gratis, men de är också bara designade för att användas en gång. De har redan fyllt sitt syfte och är redo att återvinnas. Även fast du kanske tror att du är mer ekonomisk och miljövänlig då du använder dessa kartonger till att flytta, så är det troligt att du kommer att behöva mer flyttmaterial såsom bubbelplast och paketeringspapper bara för att kunna skydda dina tillhörigheter tillräckligt så att de inte går sönder.

Om du köper flyttlådor från ett ansett företag däremot så kommer du att få de som verkligen klarar av en flytt. De är ofta gjorda med hög kvalité, och dubbelt wellpapp, och om du köper dem själv så kan du köpa en stor variation av storlekar, istället för att nöja dig med det som finns tillgängliga på din lokala affär. De kan också sedan återanvändas till förvaring eller till och med säljas till någon annan som är på väg att flytta.

Att flytta är nog stressande. Det är viktigt att materialet man har till att packa klarar av utmaningen och inte resulterar i en kartong full med trasiga saker. Oavsett om du flyttar till andra sidan staden, eller till andra sidan landet, så kan du minska din stressnivå med det rätta materialet.

Diskmaskins hemligheter – så rengör du den perfekt

Diskmaskinen är en oumbärlig apparat i de flesta kök idag. Den sparar tid och energi, samtidigt som den erbjuder en effektiv rengöring av våra smutsiga tallrikar, glas och bestick. Men för att diskmaskinen ska förbli i toppskick och leverera perfekta resultat behöver den också vårdas på rätt sätt. I den här artikeln kommer vi att avslöja diskmaskinens hemligheter och ge dig praktiska tips om hur du kan göra den ren och skinande utan ansträngning.

Förstå diskmaskinens funktion

Innan du kan ta hand om din diskmaskin på bästa sätt är det viktigt att förstå dess grundläggande funktion. Diskmaskinen fungerar genom att spruta vatten och tvättmedel över dina smutsiga tallrikar för att lösa upp och skölja bort matrester och fläckar. Vattnet värms upp till rätt temperatur och cirkulerar sedan runt i maskinen med hjälp av en pump. Genom att förstå denna process kan vi optimera diskmaskinens prestanda och få ut det bästa av den.

Använd rätt mängd diskmedel

En av de vanligaste misstagen som många gör är att använda för mycket diskmedel i sin diskmaskin. Detta kan faktiskt vara kontraproduktivt och leda till sämre rengöringsresultat. Det rekommenderade riktvärdet för diskmedel varierar beroende på diskmaskinens modell och hårdheten i vattnet, så det är viktigt att läsa bruksanvisningen för att få rätt dosering. Generellt sett räcker det med en tesked diskmedel för de flesta maskiner. Om du använder pulver, se till att det löser sig helt i vattenfacket innan du startar maskinen.

Förbered tallrikarna innan du lägger dem i maskinen

För att uppnå bästa resultat är det viktigt att förbereda tallrikarna innan du ställer in dem i diskmaskinen. Skrapa bort matresterna och skölj av tallrikarna för att ta bort grova smutsrester. Detta kommer att förhindra att matrester och smuts fastnar i maskinen och garantera en effektiv rengöring. Om tallrikarna har blivit inbrända eller har torkade matrester, låt dem blötläggas i varmt vatten några minuter innan du lägger dem i maskinen. Detta kommer att lösa upp smutsen och underlätta rengöringsprocessen.

Förbättra prestanda med regelbunden rengöring

För att din diskmaskin ska fortsätta arbeta optimalt och leverera bästa rengöringsresultat behöver den också rengöras regelbundet. Kalkavlagringar och matrester kan byggas upp över tiden och påverka maskinens prestanda. Det rekommenderas att rengöra diskmaskinen varje månad eller oftare om det behövs. För att göra detta kan du använda en speciell diskmaskinsrengörare eller enkla hushållsprodukter som ättika eller bikarbonat. Se till att följa instruktionerna noggrant och rengör alla delar av maskinen för att säkerställa en grundlig rengöring.

Avslutande tankar

Genom att ta hand om din diskmaskin på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd och få ut det mesta av den. Följ de tips och råd du har läst här och se till att använda rätt mängd diskmedel, förbereda tallrikarna ordentligt och rengöra maskinen regelbundet. På så sätt kan du njuta av en ren och skinande diskmaskin som levererar perfekta rengöringsresultat varje gång.

Flyttstädning Stockholm – Proffsig städfirma i Sverige

Varmt välkommen till Flyttstädning.com. Vi erbjuder professionella städtjänster för både företag och privatpersoner i Stockholm. Som ett av Stockholms ledande städföretag som erbjuder flyttstädning är vi mycket måna om att ta hand om våra kunder genom att utföra noggranna och samtidigt tidseffektiva flyttstädningar varje gång vi utför ett städuppdrag.  Vi är dessutom stolta över vår kundservice som vi satsar mycket på för att överglänsa konkurrenterna och erbjuda våra kunder den bästa servicen de kan få.

Våra klienter varierar idag från privatpersoner som byter bostad till större företag och restauranger som byter lokaler. Oavsett hur stort eller litet jobbet är så tar vi oss an ditt städuppdrag.

Priser Exempel Städtjänster Villor/Radhus/Lägenheter (inkl. moms)
KVMPRISEfter RUT
0-49fr.3000Kr1500Kr
60-69fr.3800Kr1900Kr
80-89fr.4600Kr2300Kr
100-109fr.5400Kr2700Kr
140-149fr.7000Kr3500Kr
149 +OffertOffert
städservice i stockholm med omnejd

Se priser och Information för en komplett prislista

En flyttstädning är ofta svår att utföra själv då det är mycket lätt att missa vissa områden som behöver städas när du flyttar ut. Extra svårt blir det dessutom med tanke på den stress som ofta finns i samband med att man byter bostad. Slipp oroa dig för hemstädningen och undvik klagomål för att du missat att städa något, och låt istället oss ta hand om din flyttstädning. På så sätt kan du ägna dig åt andra saker som berör din flytt.

När du anlitar oss på Flyttstädning.com så kan du vara säker på att rengöringen blir ordentligt utförd. Vi erbjuder städgaranti (läs mer om det här på sidan) och vet hur man utför städservice så att det blir så rent som möjligt i lokalen eller bostaden vi städar.

Tveka inte att kontakta oss redan idag för att boka en flyttstäd i Stockholm. Kontakta oss via mail, telefon eller genom att fylla i formuläret på sidan.

RUT-avdrag

I enlighet med de nya  skatteregler som trädde i kraft från och med Juni 2009 fakturerar vi på Flyttstädning.com enbart halva kostnaden för vår flyttstädning till dig,  samtidigt som vi skickar den andra halvan av priset direkt till skatteverken. Därmed så slipper du själv hålla på och strula med att göra avdraget manuellt. Boka en städservice idag och få upp till 50% rabatt på RUT-avdraget!

Flyttstädning och hemstädning ingår bland annat i de hushållsnära tjänster där du har möjlighet att göra avdrag (RUT-avdrag), och få 50 % billigare flyttstädning hos Flyttstädning.com! RUT-avdrag står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och avdraget gäller enbart på arbetskostnaden av en tjänst (upp till 75 000kr), samt om företaget som anlitats har F-skattebevis.

rut-avdrag ansöker vi åt dig

Villkor för att beviljas Rut-avdrag samt avdragets storlek

 • Personen måste vara 18 år det beskattningsåret du nyttjar avdraget
 • Du är skatteskyldig i Sverige
 • Du har betalat för utförd tjänst/arbete inom de hushållstjänster som är berättigade  till Rut avdrag
 • Rut-avdraget uppgår till 75 000kr per person och år.  Observera igen att du kan bara få skattereduktion på arbetskostnaden. Du betalar 50% av arbetskostnaden (inkl.moms), och skatteverket betalar 50% av arbetskostnaden till företaget som du anlitat för att utföra tjänsten. Skattereduktionen för Rot- och Rut avdrag kan dock INTE bli större än det du ska betala i slutgiltig skatt efter att dina avdrag är gjorda.

Informationsbroschyrer samt ansökningsblanketter där du finner en mer detaljerad information gällande RUT- avdrag finner du på Skatteverket.se

Exempel på hushållsarbete där Rut-avdrag kan nyttjas enligt skatteverket:

 • Flyttstädning samt inflyttningsstädning
 • Städning av bostad
 • Byggstädning
 • Rengöring av inomhuspool
 • Rengöring av Altan
 • Gardiner – Tvättning, Upp- och nedsättning
 • Putsning av matsilver utför i bostaden
 • Tvätt av kläder samt textilier som utförs i bostaden/gemensam tvättstuga
 • Snöskottning
 • Rutarbete i hyresrätt
 • Barnpassning
 • Husarbeten som utförs i förälderns hushåll
 • Gräsklippning av din gräsmatta
 • Läxhjälp utfört i barnets bostad
 • Kostnad för person som hämtar, lämnar av barn på förskola, fritids, skola eller fritidsaktivitet