Rengöra köket – 10 tips som gör rengöringen lättare

Jag vet inte hur det är för dig, men många spenderar en stor del av deras tid i köket varje dag. En av våra besökare har delat med sig av följande råd. Det är sällan jag använder halvfabrikat utan jag brukar vanligtvis laga maten i från grunden. Då får mitt kök sitt dagliga träningspass. Jag städar i köket varje dag då jag är av den åsikten att köket ska vara det renaste rummet i ditt hem. Det är ju trots allt där bakterierna brukar samlas och det är då mycket viktigt att hålla det rent.

Köksrengöring som alla klarar av

1.  Städa och doft spraya matavfallskvarnen: Man ska aldrig lämna matrester i avfallskvarnen utan den ska alltid sättas på när man har lagt i mat. Låter man maten stå kommer den att orsaka dålig lukt. Var femte dag skär jag upp en citron, tar ena halva (skalet funkar bäst) och lägger ner den i avfallskvarnen. Jag låter den ligga i 30 minuter, låter sedan vattnet från kranen rinna samtidigt som jag sätter igång avfallshanteraren för att mala ner citronskalet. Denna metod rensar inte bara enheten utan den tar även bort den dåliga lukten. Jag lägger heller aldrig ner lök eller annan starkt luktande mat i avfallshanteraren.

2.  Skärbrädor: Jag använder olika typer av skärbrädor beroende på vad det är jag ska skära upp för tillfället. Man ska ha minst tre stycken olika skärbrädor i sitt kök; en för rått kött, en för tillagat kött och en för att skära upp grönsaker och övriga saker på. Jag kan lägga två utav mina skärbrädor direkt i diskmaskinen för rengöring. Min tredje skärbräda måste hand diskas med diskmedel och en fuktig trasa eller en mikrofiberduk. Skölj brädan väl efter rengöringen. För att ta bort dålig lukt, prova att använda en halv citron som du doppar i salt och sedan gnuggar in på översidan av din skärbräda. Låt stå i minst tio minuter innan du sköljer av skärbrädan under rinnande varmt vatten.

3.  Rengöring av hushållsmaskiner och bakmaskiner: Jag följer alltid tillverkarnas råd och instruktioner för rengöringen. Dessa kan du hitta skrivna på etiketterna på produkterna du har köpt. Skulle denna information saknas, avråder jag dig att använda rengöringsmedel som slipar ytan. För besvärlig smuts kan du lägga dina hushållsmaskiner i varmt vatten med diskmedel eller prova varmt vatten med två matskedar bakpulver i. Jag brukar låta mina ligga i blöt i ungefär 20 minuter, sedan använder jag en mjuk svamp som avslutning på rengöringen. Låt aldrig dina hushållsmaskiner i metal lufttorka då de kan börja rosta. Använd istället alltid en torr, absorberande trasa.

4.  Glaskaraff, tillbringare och kaffekanna: Ett av de bästa sätten att hålla dessa rena är att använda varmt vatten med diskmedel och en mjuk disksvamp. För svåra fläckar och matrester, försök att rengöra dessa med brustabletter som används till rengöring av tandprotes till exempel.

5.  Porslin servis: Det bästa sättet att rengöra dessa är för hand, man ska aldrig rengöra dem i diskmaskinen. Jag gillar att handdiska min disk i varmt vatten med diskmedel. För att undvika flisor och sönderslagning, lägger jag min disk på en gummimatta och torkar den sedan med en mjuk, ren och torr trasa.

6.  Rengöring av metallådor i frysen: Ett utav de bästa städtipsen jag någonsin har fått om hur man rengör metallådorna i frysen kommer ifrån min faster. Ta ut lådorna ur frysen efter att frysen har blivit avfrostad. Rengör dem i varmt vatten med diskmedel och spola av. Torka dem sedan med en handduk. Ta en gammal duk eller en plast och placera denna utomhus och lägg sedan metall hyllorna på duken. Nästa steg, ta en burk med non-stick bakningsspray och spruta lätt på lådorna. Låt de torka i fem minuter innan du sätter tillbaka dem i frysen igen. Detta kommer i framtiden att hindra mat förpackningar och annat från att fastna på metallen.

städa ur kylskåpet och rengör

7.  Rengöring av kylskåpets insida: Ett utav de bästa sätten att göra detta på är att avlägsna mat, dryck och andra produkter och ställa dessa på diskbänken. Nästa steg, ta bort alla hyllor och lådor som du sedan diskar i varmt vatten med diskmedel, sköljer och torkar sedan av med en torr handduk. Fyll upp en ren hink med varmt vatten och en fjärdedels kopp bakpulver. Ta sedan en ren svamp och torka ur insidan av ditt kylskåp innan du placerar tillbaka hyllor och lådor igen. Ett annat alternativ är att använda fem delar vatten och en del vitvinsvinäger för att torka insidan av ditt kylskåp.

8.  Kakelplattor: Jag har kakelplattor bakom min diskho och även bakom spisen där det hela tiden skvätter upp och blir fullt med fett och matrester. Det bästa sättet jag har kommit på för rengöring av dessa kakelplattor är att rengöra dem varje dag genom att använda diskmedel och en fuktig ren disksvamp. Om du låter smutsen byggas upp på kakelplattorna kommer de att bli svårare att rengöra. För att få bort envis, torkad smuts, använd en allrengöringsspray.

9.  Mikrovågsugnen: Fyll en mikrovågssäker glasbehållare med en kopp vatten och en fjärdedels kopp citronjuice och mikra detta på hög effekt i en minut. Vattenångan som bildas hjälper till att lösa upp matrester och stänk och underlättar rengöringen medan citronen neutraliserar dålig lukt. Efter att du har torkat ur mikrovågsugnen, torka insidan med en mjuk och torr trasa. Jag tycker att en mikrofibertrasa och en handduk är perfekt att använda till mikrovågsugnen.

10.  Kaffemaskin: Eftersom vi i många svenska hushåll dricker kaffe varje dag är kaffemaskin ständigt i behov av en ordentlig rengöring. Efter varje användning bör du rengöra kaffepannan och filterhållaren. Detta kan du göra genom att skölja ur i varmt vatten med diskmedel, men se till så att den sköljs ur helt och hållet. För svåra fläckar, prova med att strö lite bakpulver på en fuktig svamp och skrubba på fläcken. Torka upp droppar på en gång när det droppar.

Jag hoppas att du finner mina städtips nyttiga. Jag är av den åsikten att man städar upp efter hand och inte låter saker bli stående till nästa dag. Lycka till med städningen!