Städa miljövänligt – Smarta Miljövänliga städtips!

Stäng ögonen och tänk tillbaka till när dina föräldrar eller far- och morföräldrar skulle städa huset. Kommer du ihåg den söta citrus doften som lockade och gjorde en glad? Eller de glittrande ytorna du kunde spegla dig själv i? Hemmet är vår tillflyktsort från omvärlden. Det är dit vi kommer för att slappna av och släppa våra rädslor och oro, inte minst för att tillbringa kvalitetstid med familjen.

Nackdelen med att “vara grön”

Hur ska vi slappna av när vi har så mycket städning som ska göras samt att produkterna som används ger oss huvudvärk eller till och med orsakar sjukdomar inom familjen? Svaret på det är enkelt: vi kan inte. Många av oss har tagit beslutet att “vara grön”, inte bara för att hjälpa familjen leva hälsosammare, utan också för att skapa en bättre miljö för oss själva och våra barn. Nackdelen med att “vara grön” antas ofta vara att det är dyrare. Fel!

Enklaste och billigaste ingredienserna

Marknadsförare av rengöringsprodukter tjänade mycket pengar på att göra oss sjuka, och nu försöker de åtgärda problemet på ytterligare ett lukrativt sätt. Varför ska vi köpa deras “naturliga” eller “växtbaserade” produkter när vi själva kan köpa ingredienserna de använder? (Och detta till ett mycket billigare pris!)  Våra föräldrar , far- och morföräldrar använde de enklaste och billigaste ingredienser för att skapa den där bekanta doften av rent som vi har så svårt att återskapa även med dyra rengöringsmedel som vi köper idag. Varför inte återgå till rötterna, leva hälsosamt och spara pengar samtidigt?

Naturliga och hemgjorda rengöringsmedel

Många naturliga, hemgjorda lösningar funkar bra för nästan alla platser i ditt hem. För de som upplever att ekonomin är svår just nu kan vi nämna att det finns många produkter i affären som kostar mindre än en 10 kr styck. Ska vi börja med att dela med oss dessa hemligheter som allmänheten tycks ha glömt?

Vi börjar i köket som är ett rum som används särskilt mycket.

 1. Med den sträva sidan av en svamp, skrubba diskbänken med bakpulver och sedan skölj ytan. Efter att du har sköljt diskbänken, blanda en del vatten med en del väteperoxid och spraya diskbänken med blandningen.  (Du kan även använda hushållssalt för att skrubba diskbänken.)
 2. Citronsaft blandat med ättika eller bakpulver blir en fantastiskt bra rengöringskräm. Skär helt enkelt en citron på hälften, strö bakpulver eller ättika över citronbiten och där har du en kraftfull skrubber för din diskbänk.
 3. Kranar och avlopp kan vara lite knepigare att rengöra, men vi har hittat lösningar som gör att man slipper allt krångel. För att rengöra stoppade avlopp, häll en halv kopp bakpulver ner i avloppet, därefter väteperoxid. Täck sedan avloppet. Skölj avloppet när det är rent.

Du kan få allt att lukta gott genom att stoppa en hel apelsin eller citronskal i avloppskvarnen. För att rengöra själva kranen så kan man antingen använda en citron doppad i salt alternativt ättika och salt. Ammoniak funkar också bra, men är inte lika riskfritt, så använd detta varsamt.

Få bort smuts från kakformar

Disk kan också samla på sig mycket smuts och rost. För att få bort smuts från kakformar, använd helt enkelt hett vatten och tandprotestabletter. Du kan även blanda en del bakpulver med två delar Borax och skura med det. I fall du behöver ta bort rost från en ugnsplåt så kan du skära upp en potatis, strö pulveriserat rengöringsmedel över klyftorna och skrubba bort rosten med det. Ibland så kommer du att finna att din disk har tagit till sig en doft av bränd mat eller fisk. Oroa dig inte, lukten är lätt att få bort. Strö kanel, muskot och en skvätt apelsinolja över disken. Ställ disken i en varm ugn och låt disken sitta där tills ugnen har svalnat.

Kommer du ihåg den uråldriga hemligheten av att stoppa bakpulver i kylskåpet så att den absorberar otrevliga lukter? Bakpulver är verkligen en effektiv deodorizer, så fortsätt med detta enkla knep.

Tips: Använda aldrig ättika på marmorytor.

Nu har vi delat med oss många lösningar för köket! Nu ska vi tala om det smutsigaste rummet i hela huset: badrummet. Läskigt, va? Som tur är så finns det många lösningar även här.

Vi ska börja med den absolut läskigaste delen av badrummet: toaletten. För att få bort äckliga, otäcka ringar, använd ättika i toalettskålen likaväl som under sitsen. Skrubba toalettskålen. Du kan även använda väteperoxid.

Rengöra dusch och badkar

Se till att spraya din dusch eller badkar efter varje användning med en lösning bestående av en del väteperoxid och en del vatten. Detta kommer att hålla din dusch eller badkar ren länge, tills det är dags att skrubba igen. Om du gnuggar duschkabindörren med möbelpolish kommer inte duschtvålen att fastna. (Vi delar med oss om ett bra recept för möbelpolish längre ner i artikeln.) Citronsaft behöver inte bara användas för att lösa upp tvål och svåra vatten avlagringar, men kan även rengöra samt putsa mässing och koppar. Använd samma citronrecept som vi gav dig för rengöring av din diskho.

Nu till golvet. Använd en ättika/vatten lösning för att torka golvet. Denna lösning kommer att ta bort hårda vattenfläckar och tvål på kakel. Se till att det är säkert att använda med just det kaklet du har hemma.

Nästa område är trä. Vi har alla  någon typ av trä i vårt hem. Oavsett om det är i form av möbler, golvytor eller antikviteter så måste vi komma ihåg att ta hand om träet.

För att rengöra och putsa trä, blanda citron, ättika och en liten skvätt olivolja. Du kan även blanda en kopp olivolja med en halv kopp citronsaft.

För ett fantastiskt hemmagjort trägolvs vax, blanda lika delar olivolja och ättika. Applicera sedan ett tunt lager och gnugga. (Du kan änvända en handduk och gå eller glida över golvet, men var försiktig!).

Hur får man mattorna rena?

Mattor tycks aldrig bli riktigt rena, eller hur? Vad hände med de gamla teknikerna för att rengöra mattor? Numera spenderar människor minst 1500 kr på att anlita någon för rengöring av deras mattor, och själva medlet är inte heller billigt. För att få bort fläckar från din matta, häll helt enkelt lite sodavatten över fläcken, låt det bubbla, och tryck sedan lätt med en handduk. Du kan även använda ättika, fast inte ihop med rengöringsmedlet.

En annan metod för att rengöra mattor är genom att använda majsstärkelse. Utöver att rengöra lyfter den även bort dåliga lukter.

Ett annat sätt att få dina mattor att lukta gott är genom att strö över lite bakpulver och krossad lavendel eller basilika, vänta 30 minuter, sedan dammsuga.

Hälsosam rengöring av fönster

Fönster drar gärna till sig smuts. Det är bara logiskt att hitta ett billigt och hälsosamt sätt att rengöra dem eftersom de ska tvättas så pass ofta.

För att rengöra dina fönster, blanda 2 koppar med vatten, ¼ kopp vit ättika samt ½ tsk flytande diskmedel. (Använd tidningspapper istället för en trasa så att det inte luddar av sig.)

Att ha allrengöringsmedel hemma sparar ofta på tid och arbetskraft. Vi har hittat ett par recept på dessa:

 1. Den ständigt populära ättika och vatten blandningen. Blanda helt enkelt en del ättika med en del vatten.
 2. Blanda några droppar såpa med två koppar vatten samt 15 droppar vardera av tea tree- och lavendelolja. (Du kan även använda endast en av oljorna, men då 30 droppar). Det här kan användas på alla sorters ytor förutom glas.

För att skapa en frisk doft i luften så har vi hittat intressanta och billiga sätt att rena luften i ditt hem.

För att rena luften: Köp en 20×20 fläkt samt ett 20×20 ugnsfilter. Fäst filtret på baksidan av fläkten med silvertejp. Se till att det inte finns några glapp så att luften endast passerar igenom filtret.

För en härlig doft i hemmet: Koka apelsinskal och kryddor. Du kan även använda bitar av cederträ beströdda med lavendel i garderoben.

Slutligen, några extra städtips:

I tvättstugan: Använd ättika som ett naturligt mjukmedel. Det här kan vara speciellt användbart för familjemedlemmar med känslig hud. Lägg till en halv kopp ättika i sköljfacket i stället för vanligt mjukmedel. Ättika har den extra fördelen att den bryter ner tvättmedlet mer effektivt.

Gör dina egna våtservetter genom att individuellt vika kraftiga pappershanddukar och packa dem i en lufttät plastlåda eller liknande. Kombinera en kopp vatten med ¼ kopp vit vinäger och  ¼ kopp mandelolja. Skaka lösningen och häll över de vikta pappersdukarna innan förslutning.

När det är dags att byta blöjor, använd en våtservett för att försiktigt rengöra barnet. Våtservetter är även väldigt praktiska att ha med sig när man reser.

Majsstärkelse: Du kan använda majsstärkelse för att ersätta dyra babypuder. Borax rengör mögel och röda fläckar.

Salt: rengör fettfläckar, svettfläckar och rostfria diskbänkar.

Rakkräm: rengör blod-, choklad- och kaffefläckar.

Ammoniak: rengör grillar, diamanter och kranar.

Ketchup: rengör koppar.

För unkna föremål:

I fall du har, till exempel, en gammal resväska som du vill använda som luktar unket, fyll resväskan med gamla tidningspapper och låt de sitta en vecka. Pappret kommer att absorbera den värsta lukten. Sedan kan du fylla en flaska med vatten och ett par droppar tea tree-olja och försiktigt spraya kofferten. Låt väskan torka ordentligt innan du stänger den igen.

Några säkerhetstips:

 1. BLANDA ALDRIG BLEKMEDEL OCH AMMONIAK! Denna kombination är dödlig. Se till att aldrig blanda produkter som innehåller dessa ämnen. Detta inkluderar maskindiskmedel (vilket innehåller blekmedel). Vi skulle till och med rekommendera att förvara dessa produkter på olika platser.
 2. Kontrollera ALLTID etiketter på produkter innan du blandar någonting. Det är inte värt att göra egna rengöringsprodukter i fall du hamnar på sjukhus!
 3. Håll samtliga rengöringsprodukter BORTA FRÅN BARN. Även om dessa produkter är miljövänliga, så kan de fortfarande vara skadliga för barn. BLANDA ALDRIG BLEKMEDEL MED ÄTTIKA, TOALETTRENGÖRING, ELLER AMMONIAK.

Andra användbara tips:

 1. Se till att du har gjort dina rengöringsmedel i förtid.
 2. Organisera produkterna efter platsen de används och ur barnens räckhåll. Vi rekommenderar  till exempel, att förvara alla rengöringsprodukter för köket under dishon.
 3. Genom att köpa stora förpackningar sparar du pengar och slipper åka till affären ofta.
 4. Förvara alla dina produkter i återanvändbara, lufttäta behållare, såsom sprayflaskor. Mjölkpaket funkar också bra.
 5. Gör stora satser.
 6. Använd gummihandskar for att undvika hudirritation.